Șona AIR lansează un open-call pentru programul internațional de rezidențe din 2025, deschis artiștilor și cercetătorilor din domeniul culturii și nu numai, interesați de cultura vizuală, probleme actuale, experiment și interdisciplinaritate.
TERMEN LIMITĂ
30 OCTOMBRIE 2024
00:00 EET (BUCUREȘTI)
Programul de rezidențe individuale Șona AIR, organizat de Fundația Ștefan Câlția, oferă participanților selectați oportunitatea de a locui și de a lucra în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), România, pentru o perioadă cuprinsă între 8-11 săptămâni.
Rezidențele vor avea loc în două ediții, în primăvara și toamna anului 2025, fiecare dintre acestea găzduind doi participanți/două grupări duo artistice.
Scopul programului de rezidență Șona AIR este de a oferi participanților susținere în cercetarea și finalizarea propriilor proiecte, oferindu-le spațiu, timp și resurse financiare în acest demers, precum și oportunitatea de a-și diversifica propria perspectivă prin schimbul de practici cu ceilalți colegi participanți în rezidență. Rezidența își propune să fie un loc de practică și educație artistică, de întâlniri, de petrecut timpul liber, de lucru individual și în grup, destinat în special comunității culturale și locale, dar deschis tuturor.
CINE POATE APLICA
Programul se adresează artiștilor și cercetătorilor cu practici variate, atât din România cât și internaționali. Rezidențele vizează proiecte care sunt în derulare sau se află în faza de cercetare, fără o legătură directă cu satul Șona. Programul este, de asemenea, deschis designerilor, arhitecților, scriitorilor, teoreticienilor și curatorilor, precum și practicienilor care lucrează cu artele spectacolului, cu sunetul și cu filmul.
Programul de rezidență nu are rezultate predefinite (producție), însă participanții sunt încurajați să organizeze o activitate publică, individuală sau în colaborare, pornind de la practica lor, adresată comunității locale și contextului rural. Participanților li se va cere să pună la dispoziția organizatorilor un jurnal de rezidență, sub orice formă (scrisă, audio, video etc.), care să rezume experiența lor și evoluția proiectului artistic pe perioada rezidenței. Rezidența nu facilitează expoziții, dar poate găzdui la fața locului invitați sau colaboratori.
UNDE ARE LOC REZIDENȚA
Satul Șona, cu așezarea sa liniștită, poate oferi rezidenților un spațiu de claritate în procesul creativ, fiind în același timp retras dar și accesibil cu mașina sau cu trenul. Gospodăria casei de rezidență permite de asemenea o rutină lentă și confortabilă, iar spațiile de lucru pot acomoda mai multe practici: 2 camere cu băi pentru rezidenți, locuri de cazare pentru invitați, curte, bucătărie, spălătorie, bibliotecă, spații de lucru private și comune, atelier, grădină de legume, livadă).
Casa de rezidențe nr. 234, denumită și Casa Albastră, este o casă restaurată în 2011, în care Fundația Ștefan Câlția își desfășoară o mare parte din activitate. Mai multe detalii aici.
DURATĂ
Programul de rezidențe 2025 se desfășoară în două ediții, la alegerea fiecărui participant: 27 ianuarie - 13 aprilie (11 săptămâni)15 septembrie - 9 noiembrie (8 săptămâni).
Rezidenții trebuie sa petreacă cel puțin 75% din perioada rezidenței în Șona. În funcție de circumstanțele individuale și de fluxul de lucru, există posibilitatea ca durata rezidenței să varieze cu câteva zile. Rezidenții sunt sfătuiți să nu se angajeze în alte proiecte ce necesită deplasarea pe perioada rezidenței.
BENEFICII
Participarea la rezidență include: onorariu de 2500 € (pentru întreaga perioadă), per diem de 57 lei/zi, transport dus-întors către și de la spațiul de rezidență (satul Șona), în România și internațional (în limita a €270).
CONDIȚII
Fiecare rezident are la dispoziție o cameră de locuit dotată cu două paturi de o persoană, o masă și o baie privată, precum și acces la spații comune precum curte, bucătărie și spații de lucru comune. Șona AIR nu furnizează materiale pentru lucrările și proiectele individuale ale rezidenților desfășurate pe perioada rezidenței.
FAMILIE ȘI OASPEȚI
Rezidenții au posibilitatea de a invita pe perioadei rezidenței membrii de familie sau oaspeți ce vor fi cazați în camera proprie. Invitații ce vor ocupa paturi în camera de oaspeți trebuie confirmați împreună cu echipa de organizare.
CERINȚE DE APLICARE
Programul de rezidențe se adresează artiștilor activi, cu studiile de specialitate încheiate sau care să se fi remarcat prin publicații, activitate artistică sau cercetare de durată.
(1) Propunere argumentată a proiectului, în derulare sau în faza de cercetare, desfășurat pe perioada rezidenței (max. 2 pagini);
(2) Portofoliu cuprinzând lucrări, publicații (vă rugăm să selectați ultimele 3-5 proiecte relevante);
(3) CV actualizat (max. 2 pagini);
(4) Scrisoare de recomandare din partea unui coleg(ă)/colaborator (max. 1 pag);
(5) Formular de candidatură completat (link Google Forms).
Trimiteți toate documentele într-un singur fișier PDF (dimensiune max. 5MB), în ordinea menționată mai sus, folosind următorul titlu: „Nume complet_ 2025”.
CRITERII ȘI PROCES DE SELECȚIE
Evaluarea candidaturilor va fi realizată de echipa programului împreună cu colaboratorii externi. În procesul de evaluare vor fi luate în considerare: practica artistică și experiența relevantă în domeniul de activitate, înțelegerea contextului de lucru și impactul participării în rezidență asupra practicii.
ANUNȚAREA
FINALIȘTILOR
15 NOIEMBRIE 2024