top of page
Fundal_AboutYou.jpg
about1a.jpg

DESPRE REZIDENȚĂ

Șona AIR (Artists in Residence) este un program de rezidențe dedicat artiștilor al căror proces de lucru se bazează pe cercetare și proiecte de lungă durată. Abordând modelul rezidențelor individuale, programul își propune să susțină artiștii în finalizarea propriilor proiecte, oferindu-le spațiu, timp și resurse financiare în acest demers.

 

Rezidența Șona AIR este un spațiu de cunoaștere alternativă, de întâlniri, de petrecut timpul liber, de lucru individual și în grup, invită la reflecție și experiment, susține munca artistică într-un mod sustenabil și dezvoltă un proces creativ genuin, pe termen lung, fără așteptări de producție. 

Rezidențele au loc de două ori pe an, în primăvară (martie - aprilie), respectiv în toamnă (octombrie - noiembrie), timp în care sunt găzduiți câte doi participanți artiști/două grupări duo artistice să locuiască și să beneficieze de resursele programului și locului. Rezidențele au o durată între 8-12 săptămâni și se desfășoară în Casa Albastră la nr. 234 din satul Șona, jud. Brașov, România. Programul se adresează artiștilor și cercetătorilor din domeniul culturi și nu numai, atât din România cât și internaționali, și susține interdisciplinaritatea și colaborarea. 

about6.jpg
about3a.jpg

SPAȚIUL DE

REZIDENȚĂ

Casa Albastră, denumire dată de săteni și vizitatori, este casa de la nr. 234 din satul Șona în care se desfășoară rezidența Șona AIR. Este mai mult decât o casă, este o gospodărie întreagă ce include mai multe clădiri și spații. În acest loc, de-a lungul anului, sunt găzduite și sprijinite evenimente culturale și rezidențe artistice: expoziții în șură, șantierul-școală de restaurare al Asociației Monumentum (proiectul cultural Albastru), rezidența Sounds Like A Book, Șona AIR și alte rezidențe artistice.

Istoria sa începe în 1880, în 2009 a fost achiziționată cu scopul de a o renova și reconverti în spațiu de rezidență. Arhitecta Livia Câlția a gândit, proiectat și coordonat lucrările de construcție ale casei, care s-au finalizat în 2011. Casa are o arhitectură vernaculară, ce ascunde povești despre patrimoniu, meșteșuguri și viața trăită la sat, a fost restaurată folosind tehnici de construcție, materiale și uneltele specifice, pentru a ajunge la o imagine antebelică a construcției și a gospodăriei. 

Șona, satul în care se află casa de rezidență, e un spațiu plin de istorie și de povești, cu multe surse de inspirație - Oltul, Guruiețele, Fierăria lui Lazăr, arhitectura, istoria și antropologia locului, flora locală, proiectele derulate și mai ales oamenii.

about4_edited.jpg

ECHIPA

Echipa care se ocupă de organizarea proiectului și de acomodarea rezidenților în spațiu este formată din Monica Dănilă, coordonatoare rezidență, Ioana Gonțea, manageră de proiect, Ana Liță, responsabilă de social media și comunicare, și Matei Câlția, director de program.

FUNDAȚIA

ȘTEFAN CÂLȚIA

Fundația Ștefan Câlția organizează anual rezidențele Șona AIR, începând din 2024. Fundația a fost constituită în anul 2016 și are ca scop promovarea proiectelor de substanță din cultura vizuală, sprijinirea dezvoltării organizaționale și a sustenabilității proiectelor în care se implică. În demersul său, a dezvoltat un interes pentru proiectele artistice, dar și din alte domenii asociate, ce privesc arta ca un element cheie în dezvoltarea sustenabilă, socială și economică a unui context. 

În satul Șona, Fundația Ștefan Câlția s-a implicat prin dezvoltarea unei asociații sătești și a ziarului sătesc anual Șona Noastră, sprijinirea renovării altor câtorva construcții din sat, precum Fierăria lui Lazăr, ca partener în proiectele de restaurare și conservare arhitecturală inițiate de Asociația Monumentum, și atragerea de ONG-uri care să dezvolte platforme similare pentru artă și cultură.

logos sona air.png

Șona nr 234, comuna Mândra

județul Brașov, România

fundatia.stefan.caltia@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page